Istoria yoga – In cateva cuvinte

Istoria Yoga

Istoria yoga – In cateva cuvinte

Yoga pre-clasică

Se spune că primele texte despre yoga au fost scrise pe frunze de palmier, iar termenul yoga apare într-una din cele mai vechi scrieri sacre din India – Rig Veda. Vedele, cele mai vechi scrieri ale hinduismului, sunt o colecție de texte ce conțin cântece, mantre și ritualuri sacre.

Bazele filozofiei au fost puse de civilizatia Hindu – Saravasti în India de Nord, acum aproximativ 10.000 de ani.

Yoga cu Tea - Istoria Yoga - Rig Veda

Yoga Clasică

Autorul filozofiei hinduse, pe nume Patanjali, care a trăit între secolul al 2-lea și al 4-lea (nu se cunosc datele exacte), a scris Yoga-Sutras. A structurat astfel practica Yoga în 8 elemente.  Cele 8 elemente fac trimitere la moralitate, autodisciplină, sănătate și componenta spirituală a naturii umane. Toate acestea tind să aibă ca scop final starea de Shamadhi sau iluminare. Starea de comuniune cu totul și de absorbție completă. Se spune că Samadhi e o stare în care există conștiință, dar nu există nimic de conștientizat, și există observator, dar nu există nimic de observat.

Istoria Yoga  - 8 elemente Patanjali
eight limbs of yoga

Yoga Modernă

Mulți maeștri de yoga au călătorit în Vest și au contribuit la popularitatea  Hatha Yoga. Practica Hatha Yoga este o practică a posturilor (asanelor), a transformării prin intermediul corpului fizic. Această practică este menită să te ajute în a încetini ritmul, a deveni conștient de corpul tău, de respirația ta, de gândurile pe care le emiți și în general în a te susține să devenii propriul tău observator.

Practica yoga este modalitatea prin care te poți reconecta cu propriul corp, de a elibera stresul, de a liniști mintea, de a detensiona și relaxa corpul.

Mintea este calmată, iar energiile fizice și mentale sunt canalizate în direcții constructive.
Yoga nu este o religie, ci o filozofie de viață. Este universală și fără de timp, relevanța ei menținându-se astăzi la fel ca acum 10.000 de ani. Este o metoda eficientă de a menține echilibrul interior în fața presiunilor impuse de traiul de zi cu zi.

Yoga cu Tea - Stretching

Strechingul este o metodă excelentă de a elibera tensiunea din diversele grupe de mușchi, iar atunci când este combinată cu o tehnică de respirație corectă, ajută la destresarea sistemului nervos și crește nivelul de energie. Rezultatele pot fi surprinzătoare: un corp revigorat, rezistență crescută, tonifiere musculară și sentimente de armonie și stare de bine.

Practică yoga zilnic și nu uita: Zâmbește, Iubește, Dăruiește, Primește!

Clasele de yoga au loc în fiecare joi la My Motric Timpuri Noi de la 19:45, iar cele online miercurea de la 8 AM. Nu ezita să mă contactezi pentru detalii! Namaste!